Teoria


Różnice pomiędzy białkiem serwatkowym a hydrolizatem kolagenu rybiego

Pochodzenie białka:

  • Białko serwatkowe to białko pochodzące z mleka krowiego Serwatka jest ubocznym produktem procesu wytwarzania serów. Białko serwatkowe zalicza się do grona kompletnych protein.
  • Białko rybie -pozyskiwane jest ze skór ryby zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne

Rodzaje białka:

  • Trzy rodzaje produktów dostępnych na rynku dotyczących białka serwatkowego o różnych wartościach odżywczych oraz różnych cenach

Występują 3 odmiany suplementów zawierających białko serwatkowe:

  • Koncentrat białka serwatkowego (WPC). Najlepszy stosunek ceny do jakości. Zawiera w granicach od 65%- 80% czystego białka.( zawiera laktozę)
  • Izolat białka serwatkowego (WPI). Odczuwalnie droższy, odczuwalnie lepszy. Tzw. mocno „oczyszczony” 80%-90% czystego białka koncentrat.( zawiera małą ilość laktozy)
  • Hydrolizat białka serwatkowego (WPH). Najdroższy, charakteryzuje się najlepszym współczynnikiem wchłanialności od 90%- 94%.(nie zawiera laktozy)
  • Białko rybie występuje w jednej postaci hydrolizat kolagenu rybiego niskocząsteczkowego o średniej masie cząsteczkowej 2kDA i 4kDa( kilodalton)
  • Ilość białka od 94-96% czystego białka w produkcie .stopień strawialności 98% najwyższy współczynnik wchłanialności do pozostałych białek ( wieprzowych , wołowych )
  • Stosunkowo niska cena za tak wartościowy produkt.

Rodzaje aminokwasów: ( zupełnie różne aminokwasy)!

  • Aminowasy wystepujace w białku serwatkowym
  • Białka serwatki zawierają elementy takie jak: β – laktoglobuliny (~ 50-55 %), α – laktoalbuminy (~ 20-25 %), glikomakropeptyd (~ 10-15 % ), immunoglobuliny (~ 10-15 % ,) albuminę surowicę bydlęcą ( ~ 5-10 %), laktoferynę (około 1 %), laktoperoksydazę (< 1 % ) i inne białka, takie jak drobne β – mikroglobuliny, lizozym, insulinę, czynniki wzrostu i γ – globuliny.
  • Spośród tych frakcji białka serwatki, β – laktoglobuliny mogą być szczególnie ważne w stymulowaniu MPS, prawdopodobnie dlatego, że β – laktoglobuliny są podstawowym źródłem kwasów rozgałęzionych łańcuchach (BCAA) – ​​ szczególnie bogatych w leucynę (około 14,5% β – laktoglobuliny pochodzi z reszt leucyny ). Zauważono dużą rolę leucyny w wywoływaniu MPS, a ostatnie dowody wskazują, że natywny lub związany peptyd leucyny ( np. serwatki i kazeiny, w przeciwieństwie do wolnej formy leucyny), może być najlepiej wykorzystany.

Aminokwasy występujące w hydrolizcie kolagenu rybiego

Glicyna opóźnia zwyrodnienie mięśni poprzez dostarczanie dodatkowej keratyny. Bardzo ważna przy budowie czerwonych krwinek i dostarczaniu aminokwasów do organizmu, a także przy syntezie glukozy i keratyny - dwóch ważnych substancji dla produkcji energii.

Prolina poprawia strukturę skóry poprzez wspomaganie produkcji kolagenu i zmniejszenie utraty kolagenu w procesie starzenia się, pomaga w gojeniu chrząstki i wzmocnienie stawów, ścięgien, mięśni i serca, działa z witaminą C na rzecz tkanki łącznej.

Alanina Odgrywa ważną rolę w transferze azotu z tkanek obwodowych do wątroby, pomaga w metabolizmie glukozy, węglowodanów prostych, że organizm wykorzystuje energię, chroni przed gromadzeniem się toksycznych substancji, które są uwalniane do komórek mięśniowych, wzmacnia układ odpornościowy do produkcji przeciwciał.

Tyrozyna wpływa pozytywnie na ogólny metabolizm, jest prekursorem adrenaliny, dopaminy, które regulują nastrój i pobudza przemianę materii i system nerwowy, działa jak winda nastroju, tłumi apetyt i pozwala zmniejszyć zawartość tłuszczu w organizmie, pomaga w produkcji melaniny (barwnika odpowiedzialnego za kolor włosów i skóry) oraz w funkcji nadnerczy, tarczycy i przysadki mózgowej.

Lizyna zapewnia odpowiednie wchłanianie wapnia i utrzymuje właściwą równowagę azotu u dorosłych, pomaga w formowaniu kolagenu formie, pomaga w produkcji przeciwciał,  ma korzystny wpływ na stężenie triglicerydów.

Arginina pomaga w detoksykacji wątroby poprzez neutralizację amoniaku, zmniejsza skutki toksyczności przewlekłej alkoholu, pomocna w utracie wagi, pozwala na wzrost masy mięśniowej i redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga uwalnianie hormony wzrostu, co jest kluczowe dla „optymalnego” wzrostu mięśni i regeneracji tkanek, jest głównym składnikiem kolagenu co jest dobre dla stawów i tkanki łącznej; pomoc w pobudzaniu trzustki do wydzielania insuliny.

Histydyna występuje obficie w hemoglobinie, jest niezbędna dla wzrostu i naprawy tkanek, ważne dla utrzymania osłonki mielinowej, które chronią komórki nerwowe, jest potrzebny do produkcji, zarówno czerwonych i białych krwinek, chroni organizm przed uszkodzeniami promieniowania, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pomaga w usuwaniu metali ciężkich z organizmu.

Metionina jest silnym antyutleniaczem i  stanowi dobre źródło siarki, która zapobiega wypadaniu włosów, odpowiada za dobry stan skóry i paznokci, Metionina wspomaga rozkład tłuszczów, co pomaga zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie i tętniach, które mogą blokować dopływ krwi do mózgu, serca i nerek, pomaga w detoksykacji szkodliwych czynników, takich jak ołów i inne metale ciężkie, pomaga zmniejszyć osłabienie mięśni, zapobiega łamliwe włosy, korzystne dla kobiet, które biorą doustne środki antykoncepcyjne.

Glutamina jest genetycznie kodowana przez kodony RNA CAA lub CAG. Jak wiele innych aminokwasów glutamina jest niezbędna organizmom żywym jako składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabolizmie azotu. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy. Enzym, który kontroluje tę reakcję jest nazywany syntetazą glutaminową. Glutamina stanowi rodzaj magazynu amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu. Proces ten jest częścią biochemicznych cykli syntetycznych wielu związków azotowych, odbywających się w organizmach żywych. M.in. glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz wielu aminokwasów.


Zadaniem kolagenu przyjmowanego w postaci suplementu diety jest działanie od środka organizmu ludzkiego. To, co jest wprowadzane do układy pokarmowego, zawsze podlega normalnym procesom trawiennym. Kolagen przyjmowany w postaci proszku nie wędruje donikąd układem krwionośnym, a jest przyswajany do komórek, które "zgłoszą" jego zapotrzebowanie.

Proces trawienia białka

Trawienie białka to proces rozkładu wielkocząsteczkowych białkowych związków chemicznych. Jednak tak duże molekuły są nieprzyswajalne i bezużyteczne dla ludzkiego organizmu. Białka ulegają w procesie trawienia rozpadowi na polipeptyd i mniejsze cząstki, aż do aminokwasów. Powstałe po rozkładzie trawiennym białka jego proste składniki, czyli właśnie aminokwasy, mogą być spożytkowane przez organizm.

Proces trawienny dokonywany jest w narządach etapowo, w sposób mechaniczny, chemiczny oraz enzymatyczny.

Rolą układu pokarmowego jest dostarczenie pokarmów, ich rozdrobnienie i nawilżenie poprzez enzymy trawienne, strawienie oraz przyswojenie dostarczonych w pokarmie składników odżywczych.

Celem rozłożenia zbyt dużych molekuł białkowych ludzki organizm wytwarza substancje chemiczne zwane enzymami. Do podstawowych enzymów trawiennych białko zaliczane między innymi są: pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna, peptydazy, aminopeptydazy, karboksypeptydazy i dwupeptydazy, renina, sekretyny itd.

Trawienia białka zaczyna się w żołądku, gdzie z jego ścian wydzielany jest kwas solny oraz sok żołądkowy, w którego skład wchodzi szereg enzymów - pepsynogen rozpoczynający trawienie białek i aktywowany do pepsyny w kwaśnym PH, podpuszczka ścinająca białka mleka oraz silnie stężony kwas solny.

Kwas solny posiada zdolność rozpulchniania włókien kolagenowych. Rozdrabnia on zwartą strukturę pokarmów białkowych ułatwiając dostęp enzymów trawiennych. W tym samym czasie komórki gruczołowe ścianek żołądka wydzielają nieaktywny proenzym trawiący białko zwany pepsynogenem. W zakwaszonym poniżej pH.5 soku żołądkowym dochodzi do uaktywnienia pepsynogenu do postaci pepsyny i dopiero wówczas może on trawić białko pokarmowe. Dodatkowo kwas solny zabija zarazki i pasożyty, jakie mogły przedostać się wraz z pokarmem.

Pepsynę tworzy grupa enzymów trawiennych zwanych pepsynogenami. Początkuje ona rozkład  białek na krótsze łańcuchy peptydowe. Duże cząsteczki białek ulegają rozkładowi na peptydy - ich mniejsze elementy. Pepsyna jest również aktywatorem dla pepsynogenu. Dodatkowo kwaśna treść po przejściu z żołądka do dwunastnicy pobudza jej błonę śluzową do wydzielania hormonów jelitowych, zwłaszcza sekretyny i cholecystokininy.

Otrzymana w procesach trawiennych żołądka konsystencja wodnistej miazgi ułatwia enzymom trawiennym dotarcie do każdej molekuły białka, a następnie jej chemiczne przetworzenie na mniejsze cząsteczki składowe, czyli aminokwasy. Kolejnie, przy dodatkowym działaniu z dwunastnicą, pokarm przemieszczany jest do jelita cienkiego.

Do prawidłowego strawienia białek niezbędny jest występujący niemalże bezpośrednio po przyjęciu pokarmu wzrost ilości enzymów trawiennych w soku trzustkowym wydzielanym do dwunastnicy. To w niej aktywnie działają trypsyna i chymotrypsyna, które rozkładają cząsteczki polipeptydów do tripeptydów i dipeptydów. Fragmenty te trafiają z dwunastnicy do jelita cienkiego gdzie przy udziale peptydaz następuje ich rozkład do aminokwasów prostych.

W pierwszym odcinku jelita cienkiego, przy udziale enzymów trzustkowych, dokonywane jest intensywne trawienie oraz wchłanianie białek rozłożonych do postaci peptydów. W momencie rozłożenia wszystkich peptydów białka na aminokwasy, następuje ich dyfuzja do układu krwionośnego, którym dostarczane są do wątroby. W niej następują skomplikowane procesy przemiany i dalszego rozkładu aminokwasów w sposób umożliwiający ich wykorzystanie przez organizm człowieka.

Aminokwasy są transportowane do komórek, które potrafią syntetyzować kolagen z dostarczonych składników. Mechanizm syntezy kolagenu nigdy nie zatrzymuje się całkowicie - może się odbywać, gdy komórka ma do dyspozycji odpowiednio dużo aminokwasów.

Podsumowując, kolagen jest pierwotnie dużą cząsteczką. Jednak w związku z faktem, że w procesie trawienia jest rozkładany na aminokwasy, najskuteczniejszą formą jego suplementacji jest forma doustna, zawierająca cząstki kolagenów różnego typu. Po dokonanym procesie rozkładu na aminokwasy organizm ludzki sam dystrybuuje poszczególne aminokwasy do tych komórek, które wymagają jego uzupełnienia, aby zniwelować negatywne skutki jego ubywania wraz z upływającym czasem.

Zadaniem kolagenu przyjmowanego w postaci suplementu diety jest działanie od środka ludzkiego organizmu. To, co jest wprowadzone do układy pokarmowego, zawsze podlega normalnym procesom trawiennym. Kolagen przyjmowany w postaci proszku nie wędruje donikąd układem krwionośnym, a jest przyswajany do komórek, które "zgłoszą" jego zapotrzebowanie.

Początek tej drogi zachodzi w żołądku, gdzie zawarte w soku żołądkowym enzymy trawienne docierają do każdej molekuły białka, tnąc ją na mniejsze cząsteczki, czyli aminokwasy. Intensywne trawienie oraz wchłanianie białek odbywa się w jelitach skąd następnie, przechodząc szereg procesów, jako aminokwasy trafiają do układy krwionośnego, którym z kolei dostają się do wątroby. W niej następują skomplikowane procesy przemiany i dalszego rozkładu aminokwasów w sposób umożliwiający ich wykorzystanie przez organizm człowieka.

Aminokwasy są transportowane do komórek, które potrafią syntetyzować kolagen z dostarczonych składników. Mechanizm syntezy kolagenu nigdy nie zatrzymuje się całkowicie - może się odbywać, gdy komórka ma do dyspozycji odpowiednio dużo aminokwasów.

W związku z powyższym procesem najskuteczniejszą formą suplementacji kolagenu jest jego forma doustna, zawierająca cząstki białka różnego typu. Kolagen jest pierwotnie dużą cząsteczką, jednak w procesie trawienia jest rozkładany na aminokwasy, co właśnie pozwala organizmowi na jego przyswojenie. Po dokonanym procesie rozkładu organizm ludzki sam dystrybuuje poszczególne aminokwasy do tych komórek, które wymagają uzupełnienia kolagenu, aby zniwelować negatywne skutki jego ubywania wraz z upływającym czasem.


Z czego składa się Kolagen NCN

Kolagen NCN składa się z: hydrolizatu kolagenu rybiego (powstałego z żelatyny rybiej w procesie hydrolizy enzymatycznej enzymami pochodzenia naturalnego) oraz kwasu L-askorbinowego- witaminy C (gdzie L-oznacza Izomer o konfiguracji względnej, niezbędny w procesie syntezy kolagenu).
Ponieważ nasz produkt pozyskiwany jest z ryb a ryby w Europie jak również w Polsce wymienione są jako alergeny żywności wymagają specjalnego oznakowania na etykietach .W naszym produkcie z tyłu opakowania w składzie produktów hydrolizat kolagenu rybiego ( kolagenu rybiego ) oznaczony jest grubą czcionką i oznacza alergen surowca z którego pochodzi .


Czym jest hydroliza?

Hydroliza enzymatyczna naturalnymi enzymami to proces w wyniku , którego następuje rozpad białek do łańcuchów peptydowych za pomocą naturalnych enzymów. Cięcie białek następuje w ściśle określone sekwencje peptydowe ( zachowując przy tym swoją bioaktywność-aktywność biologiczną)


Jaki rodzaj (typ) kolagenu znajduje się w naszym produkcie?

Kolagen NCN to niskocząsteczkowy kolagen typu I (najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w naszym organizmie: jest obecny w tkance tworzącej blizny, w skórze, ścięgnach i tkance łącznej kości i tance podskórnej) oraz kolagen niskocząsteczkowy typu III (obecny w trakcie zabliźniania ran, w tkance łącznej. Peptydy kolagenowe typu III stymulują aktywność chondrocytów( komórek tkanki chrzęstnej )i wzmacniają syntezę kolagenu typu II.( w prostych słowach przyczyniają się do powstawania kolagenu typu II.


Czym różnią się rodzaje Kolagenu NCN?

Każdy z naszych produktów posiada określoną recepturę (skład receptury jest tajemnicą firmy) dotyczącą ilości dwóch rodzajów kolagenów I i III typu ( oba kolageny są niskocząsteczkowe o średniej masie 2kDA i 4kDA) zawartych w produkcie oraz witaminy C . Kolagen NCN suplement diety z witaminą C : zawiera receptury tak dobrane, aby działy na określone obszary:
Fit Women i For Men -w zakresie wspomagania aktywnego trybu życia ,
Młodość – dostarczanie wyselekcjonowanych peptydów kolagenowych do organizmu w celu odbudowy własnego kolagenu, pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
Piękno -peptydy kolagenowe ukierunkowane na obszary skóry- poprawa jędrności , elastyczności i nawilżenia , ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym.
Natura- ukierunkowanie na zmniejszenie zmęczenia i znużenia ,wspieranie przemiany materii oraz zapewnienie prawidłowego funkcjonowania , skóry, kości.
Rodzina – działanie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania : skóry, kości, chrząstek, zębów, dziąseł, naczyń krwionośnych.
Przepisy w sprawie etykietowania produktów są bezlitosne wolno nam jedynie opisać zatwierdzone oświadczenia zdrowotne ( forma opisu dla takich oświadczeń jest jednakowa dla wszystkich )dlatego też większość etykiet wygląda podobnie.


Z jakich ryb powstaje Kolagen NCN?

Z ryb morskich oraz oceanicznych.


Jaka jest przyswajalność Kolagenu NCN?

98% - wynika to z badań klinicznych przeprowadzonych przez producenta. Na dzień dzisiejszy Firma Kolagen NCN Polska sp. z o.o. nie otrzymała zgody przez Firmę szwajcarską Number One Implau Ag na ich udostępnianie, gdyż informacje musza zostać poddane analizie przez Centrum Prawa Żywnościowego w Polsce dotyczącego etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych zgodnie z Dyrektywą 200/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20.03.2000r. Po otrzymaniu wspomnianej analizy i zgody informacje te zostaną opublikowane na stronie internetowej naszej firmy .


Kiedy będą widoczne efekty przyjmowania Kolagenu NCN?

Przeprowadzone badania Producenta wykazały wzmożony wzrost tkanki chrzęstnej po 6 tygodniach suplementowania dawką 10 g kolagenu dziennie (grupa kontrolna zdrowe osoby dorosłe o wadze od 70-80kg.)
Efekty suplementacji zależą od wielu czynników: stanu organizmu, trybu życia oraz odżywiania.


Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na kolagen?

Wraz z wiekiem (zazwyczaj około 25 roku życia) organizm ludzki stopniowo traci kolagen . Jest to proces nieuchronny i nie da się go uniknąć gdyż zostaje zachwiana równowaga pomiędzy odbudowa komórki a jej degradacją. Jest to proces naturalny związany z biologia człowieka. Jednakże poprzez dostarczanie dodatkowych ilości kolagenu możemy ten proces zdecydowanie opóźnić - tworząc mocne rusztowanie dla większości naszych narządów np.: gałka oczna -90% kolagenu, skóra -70% kolagenu, wątroba -70% .
Szczególnymi okresami gdzie wzrasta zapotrzebowanie na kolagen są:
1. Wszelkiego rodzaju złamania kości ,zwichnięcia, kontuzje (tu deficyt kolagenu jest ogromny)
2. Zwiększona aktywność fizyczna
3. Stany zapalne w organizmie
4. Wiek dojrzewania u młodzieży (wzmożony rozwój kości i organów wewnętrznych)


Czy w fabryce Number One Implau AG produkuje się tylko kolagen? Chodzi o zawartość śladowych ilości np. glutenu, jaj, orzechów.

Tak, żelatynę rybią i hydrolizat kolagenu rybiego. Stosowne oświadczenie będzie dostępne w certyfikatach na naszej stronie internetowej .


Na jakiej podstawie można sądzić, że organizm wykorzysta kolagen do polepszenia elastyczności skóry czy jakości chrząstek stawowych, a nie do innych procesów?

W produktach Firmy Kolagen NCN Polska Sp. z o.o. ominięty pośrednio zostaje proces trawienia dużych molekuł białka, gdyż w wyniku hydrolizy enzymatycznej naturalnymi enzymami otrzymujemy cząstki o średniej masie cząsteczkowej 2 kda i 4 kda wraz odpowiednią biegunowością peptydów (by zachować ich bioaktywność). Sam proces cięcia tropokolagenu w odpowiednie sekwencję stanowi tajemnice producenta jak również enzymy, którymi został pocięty w wyniku powyższego procesu. Tak przygotowane określone peptydy mają ułatwioną drogę w procesie trawienia oraz wchłaniania w jelicie nie tracąc na swojej bioaktywności i właściwościach. Transportowane wraz z krwią do odpowiednich organów przyspieszają syntezę własnego kolagenu. Tu dochodzimy do jeszcze jednej kwestii suplementacji witaminą C bez której proces ten byłby nie możliwy. Jest ona niezbędna, gdyż zapewnia optymalną produkcję włókien kolagenowych i elastyny wzmacniając tkankę łączną. Witamina C kontroluje produkcję kolagenu na poziomie jądra komórkowego, dodatkowo nowo powstałe łańcuchy tropokolagenu (potrójnej helisy) potrzebują jej do ich stabilizacji (tworzenie chemicznych mostków pomiędzy poszczególnymi włóknami kolagenu). Organizm ludzki nie produkuje witaminy C ani lizyny (szczególny aminokwas łańcucha kolagenowego, hamuje niszczenie tkanki łącznej) zatem musimy dostarczyć brakujących elementów wraz z pożywieniem, stąd niezbędna suplementacja by zachować witalność. Wpływ peptydów kolagenowych typu I i III został omówiony we wcześniejszym pytaniu wraz z jego działaniem na poszczególne obszary. 1/3 masy dorosłego człowieka stanowi kolagen, który jest swoistym rusztowaniem dla większości narządów naszego organizmu. 70% kolagenu znajduje się w skórze czyli tkance łącznej. Nie od dziś wiadomo, że z wiekiem ok 25 lat zaczynamy sukcesywnie go tracić.


Informacje dodatkowe:

1. Czy kobiety w ciąży mogą przyjmować Kolagen NCN,?
Odp. Nie ma przeciwskazań, jednak ciąża to szczególny okres i zalecana jest konsultacja z lekarzem w zakresie przyjmowania białka.

2. Czy dzieci mogą przyjmować kolagen?
Odp. Nie ma przeciwskazań.

3. Czy są ograniczenia czasowe w przyjmowaniu kolagenu?
Odp. Nie ma ograniczeń.

4. Czy pora dnia nie ma znaczenia w przyjmowaniu kolagenu?
Odp. Nie ma ograniczeń.

5. Z jakimi substancjami można podawać kolagen?
Odp. Kolagen jest rozpuszczalny we wszystkich roztworach wodnych. Można go mieszać z cukrem, solą, ze skrobią, z kwaskiem cytrynowym, kwasem jabłkowym, mlekowym, barwnikami i aromatami.

6. W jakiej temperaturze przygotowywać napój?
Odp. Wymieszanie kolagenu w cieczy w temperaturze 80C-85C nie zmienia jego właściwości.

7. Brak odpowiedzi producenta na temat zapytania o niszczenie kolagenu przez cukier.

8. Czy przedawkowanie kolagenu może skutkować "sensacjami" żołądkowymi?
Odp. Jeśli chodzi o produkt Firmy Kolagen NCN suplement diety z witaminą C, nie istnieje możliwość przedawkowania kolagenu ani obecnej w produkcie witaminy C stosując się do zaleceń wskazanych na etykiecie produktu. Sensacje żołądkowe mogą dotyczyć jedynie przedawkowania witaminy C ale tylko wówczas gdy klient sam na własna rękę suplementuje się dużymi dawkami Witaminy C.