Teoria


Z czego składa się Kolagen NCN

Kolagen NCN składa się z: hydrolizatu kolagenu rybiego (powstałego z żelatyny rybiej w procesie hydrolizy enzymatycznej enzymami pochodzenia naturalnego) oraz kwasu L-askorbinowego- witaminy C (gdzie L-oznacza Izomer o konfiguracji względnej, niezbędny w procesie syntezy kolagenu).
Ponieważ nasz produkt pozyskiwany jest z ryb a ryby w Europie jak również w Polsce wymienione są jako alergeny żywności wymagają specjalnego oznakowania na etykietach .W naszym produkcie z tyłu opakowania w składzie produktów hydrolizat kolagenu rybiego ( kolagenu rybiego ) oznaczony jest grubą czcionką i oznacza alergen surowca z którego pochodzi .


Czym jest hydroliza?

Hydroliza enzymatyczna naturalnymi enzymami to proces w wyniku , którego następuje rozpad białek do łańcuchów peptydowych za pomocą naturalnych enzymów. Cięcie białek następuje w ściśle określone sekwencje peptydowe ( zachowując przy tym swoją bioaktywność-aktywność biologiczną)


Jaki rodzaj (typ) kolagenu znajduje się w naszym produkcie?

Kolagen NCN to niskocząsteczkowy kolagen typu I (najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w naszym organizmie: jest obecny w tkance tworzącej blizny, w skórze, ścięgnach i tkance łącznej kości i tance podskórnej) oraz kolagen niskocząsteczkowy typu III (obecny w trakcie zabliźniania ran, w tkance łącznej. Peptydy kolagenowe typu III stymulują aktywność chondrocytów( komórek tkanki chrzęstnej )i wzmacniają syntezę kolagenu typu II.( w prostych słowach przyczyniają się do powstawania kolagenu typu II.


Czym różnią się rodzaje Kolagenu NCN?

Każdy z naszych produktów posiada określoną recepturę (skład receptury jest tajemnicą firmy) dotyczącą ilości dwóch rodzajów kolagenów I i III typu ( oba kolageny są niskocząsteczkowe o średniej masie 2kDA i 4kDA) zawartych w produkcie oraz witaminy C . Kolagen NCN suplement diety z witaminą C : zawiera receptury tak dobrane, aby działy na określone obszary:
Fit Women i For Men -w zakresie wspomagania aktywnego trybu życia ,
Młodość – dostarczanie wyselekcjonowanych peptydów kolagenowych do organizmu w celu odbudowy własnego kolagenu, pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
Piękno -peptydy kolagenowe ukierunkowane na obszary skóry- poprawa jędrności , elastyczności i nawilżenia , ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym.
Natura- ukierunkowanie na zmniejszenie zmęczenia i znużenia ,wspieranie przemiany materii oraz zapewnienie prawidłowego funkcjonowania , skóry, kości.
Rodzina – działanie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania : skóry, kości, chrząstek, zębów, dziąseł, naczyń krwionośnych.
Przepisy w sprawie etykietowania produktów są bezlitosne wolno nam jedynie opisać zatwierdzone oświadczenia zdrowotne ( forma opisu dla takich oświadczeń jest jednakowa dla wszystkich )dlatego też większość etykiet wygląda podobnie.


Z jakich ryb powstaje Kolagen NCN?

Z ryb morskich oraz oceanicznych.


Jaka jest przyswajalność Kolagenu NCN?

98% - wynika to z badań klinicznych przeprowadzonych przez producenta. Na dzień dzisiejszy Firma Kolagen NCN Polska sp. z o.o. nie otrzymała zgody przez Firmę szwajcarską Number One Implau Ag na ich udostępnianie, gdyż informacje musza zostać poddane analizie przez Centrum Prawa Żywnościowego w Polsce dotyczącego etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych zgodnie z Dyrektywą 200/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20.03.2000r. Po otrzymaniu wspomnianej analizy i zgody informacje te zostaną opublikowane na stronie internetowej naszej firmy .


Kiedy będą widoczne efekty przyjmowania Kolagenu NCN?

Przeprowadzone badania Producenta wykazały wzmożony wzrost tkanki chrzęstnej po 6 tygodniach suplementowania dawką 10 g kolagenu dziennie (grupa kontrolna zdrowe osoby dorosłe o wadze od 70-80kg.)
Efekty suplementacji zależą od wielu czynników: stanu organizmu, trybu życia oraz odżywiania.


Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na kolagen?

Wraz z wiekiem (zazwyczaj około 25 roku życia) organizm ludzki stopniowo traci kolagen . Jest to proces nieuchronny i nie da się go uniknąć gdyż zostaje zachwiana równowaga pomiędzy odbudowa komórki a jej degradacją. Jest to proces naturalny związany z biologia człowieka. Jednakże poprzez dostarczanie dodatkowych ilości kolagenu możemy ten proces zdecydowanie opóźnić - tworząc mocne rusztowanie dla większości naszych narządów np.: gałka oczna -90% kolagenu, skóra -70% kolagenu, wątroba -70% .
Szczególnymi okresami gdzie wzrasta zapotrzebowanie na kolagen są:
1. Wszelkiego rodzaju złamania kości ,zwichnięcia, kontuzje (tu deficyt kolagenu jest ogromny)
2. Zwiększona aktywność fizyczna
3. Stany zapalne w organizmie
4. Wiek dojrzewania u młodzieży (wzmożony rozwój kości i organów wewnętrznych)


Czy w fabryce Number One Implau AG produkuje się tylko kolagen? Chodzi o zawartość śladowych ilości np. glutenu, jaj, orzechów.

Tak, żelatynę rybią i hydrolizat kolagenu rybiego. Stosowne oświadczenie będzie dostępne w certyfikatach na naszej stronie internetowej .


Na jakiej podstawie można sądzić, że organizm wykorzysta kolagen do polepszenia elastyczności skóry czy jakości chrząstek stawowych, a nie do innych procesów?

W produktach Firmy Kolagen NCN Polska Sp. z o.o. ominięty pośrednio zostaje proces trawienia dużych molekuł białka, gdyż w wyniku hydrolizy enzymatycznej naturalnymi enzymami otrzymujemy cząstki o średniej masie cząsteczkowej 2 kda i 4 kda wraz odpowiednią biegunowością peptydów (by zachować ich bioaktywność). Sam proces cięcia tropokolagenu w odpowiednie sekwencję stanowi tajemnice producenta jak również enzymy, którymi został pocięty w wyniku powyższego procesu. Tak przygotowane określone peptydy mają ułatwioną drogę w procesie trawienia oraz wchłaniania w jelicie nie tracąc na swojej bioaktywności i właściwościach. Transportowane wraz z krwią do odpowiednich organów przyspieszają syntezę własnego kolagenu. Tu dochodzimy do jeszcze jednej kwestii suplementacji witaminą C bez której proces ten byłby nie możliwy. Jest ona niezbędna, gdyż zapewnia optymalną produkcję włókien kolagenowych i elastyny wzmacniając tkankę łączną. Witamina C kontroluje produkcję kolagenu na poziomie jądra komórkowego, dodatkowo nowo powstałe łańcuchy tropokolagenu (potrójnej helisy) potrzebują jej do ich stabilizacji (tworzenie chemicznych mostków pomiędzy poszczególnymi włóknami kolagenu). Organizm ludzki nie produkuje witaminy C ani lizyny (szczególny aminokwas łańcucha kolagenowego, hamuje niszczenie tkanki łącznej) zatem musimy dostarczyć brakujących elementów wraz z pożywieniem, stąd niezbędna suplementacja by zachować witalność. Wpływ peptydów kolagenowych typu I i III został omówiony we wcześniejszym pytaniu wraz z jego działaniem na poszczególne obszary. 1/3 masy dorosłego człowieka stanowi kolagen, który jest swoistym rusztowaniem dla większości narządów naszego organizmu. 70% kolagenu znajduje się w skórze czyli tkance łącznej. Nie od dziś wiadomo, że z wiekiem ok 25 lat zaczynamy sukcesywnie go tracić.


Informacje dodatkowe:

1. Czy kobiety w ciąży mogą przyjmować Kolagen NCN,?
Odp. Nie ma przeciwskazań, jednak ciąża to szczególny okres i zalecana jest konsultacja z lekarzem w zakresie przyjmowania białka.

2. Czy dzieci mogą przyjmować kolagen?
Odp. Nie ma przeciwskazań.

3. Czy są ograniczenia czasowe w przyjmowaniu kolagenu?
Odp. Nie ma ograniczeń.

4. Czy pora dnia nie ma znaczenia w przyjmowaniu kolagenu?
Odp. Nie ma ograniczeń.

5. Z jakimi substancjami można podawać kolagen?
Odp. Kolagen jest rozpuszczalny we wszystkich roztworach wodnych. Można go mieszać z cukrem, solą, ze skrobią, z kwaskiem cytrynowym, kwasem jabłkowym, mlekowym, barwnikami i aromatami.

6. W jakiej temperaturze przygotowywać napój?
Odp. Wymieszanie kolagenu w cieczy w temperaturze 80C-85C nie zmienia jego właściwości.

7. Brak odpowiedzi producenta na temat zapytania o niszczenie kolagenu przez cukier.

8. Czy przedawkowanie kolagenu może skutkować "sensacjami" żołądkowymi?
Odp. Jeśli chodzi o produkt Firmy Kolagen NCN suplement diety z witaminą C, nie istnieje możliwość przedawkowania kolagenu ani obecnej w produkcie witaminy C stosując się do zaleceń wskazanych na etykiecie produktu. Sensacje żołądkowe mogą dotyczyć jedynie przedawkowania witaminy C ale tylko wówczas gdy klient sam na własna rękę suplementuje się dużymi dawkami Witaminy C.