Dlaczego kolagen rybi jest lepszy niż wołowy

42159658 www_ciekawostki

Dlaczego kolagen rybi
jest lepszy niż wołowy


W kosmetyce i implantologii stosowano pierwotnie kolagen syntetyczny, a następnie bydlęcy. O ile stosowanie tego pierwszego dawało znikome efekty, tak próby stosowania kolagenu bydlęcego (wołowego, wieprzowego) przynosiły sukces połowiczny. Przyczyną tego był brak umiejętności pozyskania kolagenu biologicznie aktywnego, o budowie łańcuchów aminokwasowych identycznych jak w ludzkim ciele.

Skutki niezwykłego odkrycia

W tym właśnie znajduje się klucz do niesamowitego działania kolagenu. Jak wiadomo, biologiczną aktywność kolagen zawdzięcza budowie przestrzennej przypominającej trzy splecione ze sobą nici aminokwasów. Dotychczas stosowane kolageny syntetyczne i bydlęce posiadały helisy porozbijane, ułożone chaotycznie. Nie otrzymano również kolagenu biologicznie aktywnego.
Takie cechy posiada tylko i wyłącznie kolagen pozyskiwany z ryb. Jest on białkiem w pełni naturalnym. Kolagen rybi posiada identyczną budowę strukturalną jak kolagen ludzki - potrójna helisa. Takiej budowy nie ma kolagen wołowy ani wieprzowy. Dzięki temu przyswajalność kolagenu rybiego jest nieporównywalnie wyższa niż kolagenu bydlęcego, tym samym efekty z kuracji są zdecydowanie lepsze.
Najbardziej wartościowy kolagen rybi uzyskuje się z ich skór. Badania naukowe wykazały, że  ryby zawierają, oprócz wyjątkowo wartościowego kolagenu, szereg polipeptydów i aminokwasów, które znacznie podnoszą jego efektywność.